Τοπωνύμια Χλωρίδας

Του Γιάννη Κουτσοκώσταkoutsokostas giannis resize 

Φυσικά και η χλωρίδα, το σύνολο των φυτών που ευδοκιμούν στο χωριό μας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανοματοδοσία πολλών περιοχών χαρίζοντας το όνομά τους στις αντίστοιχες τοποθεσίες. Τόσο τα οπωροφόρα δέντρα, τα εξημερωμένα, όσο και τα άγρια έχουν άμεση σχέση με τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων του χωριού μας και επόμενο είναι να αποτελούν και εννοιολογικό στοιχείο ονομασίας των περιοχών όπου φύονται και καλλιεργούνται. Έτσι έχουμε τις περιοχές Μηλιά, Αχλαδιά προς την ευρύτερη περιοχή της Φτελιάς. Η ονομασία της περιοχής Φτελιά οφείλεται στην ύπαρξη του φυτού Πτελέας, Φτελιάς. Το παράδοξο είναι ότι στην ανωτέρω περιοχή δε συναντάμε ούτε ένα δέντρο φτελιάς ή καραγάτσι. Αν και στο παρελθόν στην ομώνυμη περιοχή υπήρχαν πολλές φτελιές η εμφάνιση προσβλητικών βακτηριδίων για τις φτελιές, επέφερε την εξαφάνισή της. Άφησαν όμως το όνομα στην περιοχή.

Επίσης και άλλα δέντρα άγρια των περιοχών. Όπως η γκορτσιά, η αγριοαπιδιά ή η αγριοκαστανιά ή η καστανιά, ή η κρανιά επέβαλλαν και την ονομασία αντίστοιχα των περιοχών. Όπως η αγριοκαστανιά στο χαντάκι της Κρυαβρύσης, ή  η γκορτσιά στην Παναγία και στο Βαθυλάκκωμα, καστανιά και κρανιά. Ακόμη χαρακτηριστικά φυτά όπως ο πλάτανος με την κουφάλα. Ο έλατος, ο κέδρος χάρισαν στις ομώνυμες περιοχές το όνομά τους. Κουφιοπλάτανος, Έλατος, Κέδρος. Ακόμη και τα ρούδια και τα σπάρτα έδωσαν αντίστοιχα ονόματα. Ρούδια κοντά στο χαντάκι της Βριζούλας και Σπαρτάκια λίγο πιο πέρα από την Κρυαβρύση. Η ύπαρξη πολλών κέδρων ή κουτσουπιών σε φυσικές κοιλότητες, σε λάκκους, έδωσε αντίστοιχα ονόματα. Κεδρόλακκος και Κουτσουπόλακκος (Κουτσπόλακκος). Η παραποτάμια καλλιεργήσιμη περιοχή είναι γνωστή με τη σλαβική λέξη Λογγά. Ακόμη ηχεί στα αυτιά μας η Λογγά του Μπουρομητράκη  ή η Λογγά του Στιουμήτσου.

Ακόμη και η ποώδης βλάστηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στον καθορισμό λιβαδιών για τα βοοειδή, των βοϊδολίβαδων τόσο στη Φτελιά όσο και στα Πηγαδούλια  μέχρι τα Γαλανέϊκα.

Αλήθεια πόσα ακόμη τοπωνύμια προερχόμενα από τη χλωρίδα του χωριού μας μπορεί να προσθέσει κάθε Καναλιώτης  στα ανωτέρω!

Login