Του Γιάννη Κουτσοκώστα
Οι πρώτες δραστηριότητες που ανέπτυξαν οι πρόγονοί μας όταν εγκαταστάθηκαν στους γνωστούς οικισμούς ήταν η καλλιέργεια της γης και η κτηνοτροφία. Αμέσως προέβησαν στην εκχέρσωση αρκετών εδαφών και τα μετέτρεψαν από άγονα σε γόνιμα και παραγωγικά εδάφη. Καλλιέργησαν αρχικά τα βασικά είδη καλλιεργητικών φυτών, ιδίως τα δημητριακά, δηλ. σιτάρι, κριθάρι, βρίζα, καλαμπόκι και τα όσπρια. Επειδή ορισμένες καλλιέργειες είχαν ανάγκη ποτίσματος κατασκεύασαν δεξαμενές (γούρνες) για τη συγκέντρωση του νερού ή υδραύλακες για τη μεταφορά του νερού από τα ρέματα προς τα χαντάκια. Έτσι η γούρνα αποτέλεσε στοιχείο ονοματοθεσίας μιας περιοχής όπως η γούρνα στη Φτελιά, η γούρνα στο Αρακτσή, η γούρνα του Γιαννέλου, η γούρνα η Κουκιανέϊκη κ.α
Οι βασικές αυτές καλλιέργειες ,ιδίως της βρίζας και του κριθαριού σε εδάφη ξερικά προσέδωσαν και ονοματολογία στις αντίστοιχες περιοχές Βριζούλα και Κριθαράκια. Οι πρόγονοί μας επέλεξαν και περιοχές κατάλληλες για την καλλιέργεια αμπελιών τόσο προς την περιοχή της Πουλιάνας όσο και στα νοτιοδυτικά του χωριού μας με αποτέλεσμα οι περιοχές αυτές να είναι γνωστές με το όνομα «Αμπέλια».
Στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν αυτάρκεια σε βασικά αγαθά καλλιέργησαν και βαμβάκι ή το λινάρι και η περιοχή εκείνη ονομάστηκε Βαμβακιά από το είδος αυτό της καλλιέργειας. Όταν αργότερα ασχολήθηκαν συστηματικά με την οικόσιτη κτηνοτροφία καλλιέργησαν φυτά για ζωοτροφές όπως τη μηδική (τριφύλλι), το βίκο κ.α. Το τριφύλλι είναι ένα πολυετές φυτό και τα χωράφια τα σπαρμένα με αυτό έμειναν γνωστά με το όνομα τριφυλλιά (Τριφλλιά). Είναι βέβαιο ότι και άλλα είδη καλλιεργειών προσέδωσαν αντίστοιχα ονόματα σε πολλές περιοχές του χωριού μας.