"Έφυγε" ο Βασίλης Δ. Καλτσάς

Στον αείμνηστο Βασίλη Δ.Καλτσά                                                                                             απο τον Γιάννη Κουτσοκώστα

Στις 22 Ιουνίου 2023 και προμεσημβρινές ώρες ήχησε λυπητερά η καμπάνα του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου αναγγέλλοντας την αναχώρηση του Βασιλείου Δ. Καλτσά από τον  επίγειο κόσμο για τη μεταθανάτια ζωή.

Ο εκλιπών γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη γενέτειρά του τα Κανάλια αντιμετωπίζοντας τις άσχημες καταστάσεις της εποχής εκείνης με υπομονή, αξιοπρέπεια και μαχητικότητα. Ολοκλήρωσε τις εγκυκλίους σπουδές επιτυχώς και τις συνέχισε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕ). Τόσο τα αυξημένα τυπικά όσο και τα ουσιαστικά προσόντα τον βοήθησαν να έχει μια ανοδική και επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία εξασφαλίζοντας θέση ανώτατου στελέχους Ασφαλιστικής Εταιρείας. Παράλληλα είχε γαλουχηθεί από την οικογένειά του και από το περιβάλλον του «εν Παιδεία και νουθεσία Κυρίου» και ήταν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που ενέπνεε εμπιστοσύνη, σεβασμό και ανθρωπιά.

Από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι τη στερνή πνοή του ενδιαφερόταν να βοηθήσει πνευματικά τους συνανθρώπους του , άλλοτε ως κατηχητής, άλλοτε συμμετέχοντας σε κύκλους συμμελέτης της Αγίας Γραφής και άλλοτε αναρτώντας στο διαδίκτυο άρθρα εθνικοθρησκευτικού περιεχομένου. Η πνευματική του προσφορά ήταν εμφανής όμως η υλική του προσφορά ήταν αθόρυβη και αφανής για τους περισσότερους από εμάς. Αλήθεια πόσοι γνώριζαν ότι ήταν Πρόεδρος στο Λύρειο ίδρυμα;

 Δε μπορούμε να λησμονήσουμε την έμπρακτη, ποικιλότροπη συμπαράστασή του στις δραστηριότητες του Συλλόγου των Απανταχού Καναλιωτών με αποκορύφωμα τη δωρεά του πατρώου ακινήτου στο χώρο της Εκκλησίας, με σύμφωνη γνώμη των αδελφών του για να στεγαστεί το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού μας. Ένθερμος επίσης υπήρξε εμπνευστής και συμπαραστάτης του θρησκευτικού Συλλόγου μας « Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΣΤΙΑΝΗΣ» .

Η πολύπλευρη προσφορά του θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη όλων μας. Η κοινωνική του προσφορά ήταν ευεργετική, εξ ίσου αξιοζήλευτη ήταν και η οικογενειακή του ζωή. Με τη γυναίκα του Δανάη δημιούργησαν μια ευτυχισμένη οικογένεια, έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά και αξιώθηκαν να τα δούνε επαγγελματικά αποκατεστημένα και κοινωνικά καταξιωμένα και να χαρούν τα εγγονάκια των.

Ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα είναι οδυνηρός. Για τον εκλιπόντα είναι λύτρωση, για τους οικείους και συγγενείς μεγάλη λύπη και για εμάς μεγάλη στενοχώρια. Ας ευχηθούμε ολόψυχα στον Παντοδύναμο Θεό να χαρίσει ανάπαυση στην ψυχή του κεκοιμημένου Βασιλείου Δ. Καλτσά και στους οικείους του και συγγενείς την εξ ύψους παρηγορία.

Αιωνία η μνήμη του