Το Πολύκλαδο Γενεαλογικό Δέντρο των Καλτσαίων- Σκαλτσαίων 1712-2009

Γιάννης Κουτσοκώσταςkoutsokostas giannis resize

Ο συγχωριανός μας Βασίλειος Καλτσάς του Δημητρίου εξέδωσε το περασμένο έτος το συγγραφικό του έργο με τίτλο: «Το Πολύκλαδο Γενεαλογικό Δέντρο των Καλτσαίων- Σκαλτσαίων 1712-2009».

Με το έργο αυτό προσπαθεί να ιχνηλατήσει την καταγωγή, την δυναμική αύξηση και διασπορά των Καλτσαίων όχι μόνο στο φθιωτικό χώρο αλλά πανελλαδικά και διηπειρωτικά. Η έρευνα και η καταγραφή των δέκα περίπου γενεών των Καλτσαίων από το 1712 μέχρι σήμερα απαίτησε αρκετό χρόνο, αγωνιώδη και κοπιώδη προσπάθεια και υπολογίσιμη δαπάνη, τα οποία προσέφερε προθύμως και αφιλοκερδώς.

Η ανωτέρω έρευνα κεντρίζει τη φαντασία μας και ζωντανεύει πολλά γνωστά πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική τους ζωή. Ακόμη παρουσιάζει και γενικότερο ενδιαφέρον, καθόσον η οικογένεια αυτή με τις διασταυρώσεις με άλλες οικογένειες και τις εξαπλώσεις των μελών της είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχθούν και γενεαλογικά δέντρα άλλων οικογενειών. Είναι επόμενο η εργασία αυτή να προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων επίδοξων ερευνητών που επιμείχθησαν με τους Καλτσαίους, να αναζητήσουν και να καταγράψουν τις δικές τους ρίζες.

Ζούμε σε μια εποχή που το ενδιαφέρον για τις ρίζες μας ατόνησε. Είναι λυπηρό να διαγράφονται από το νου μας και τη ζωή μας οι πρόγονοί μας πέρα από τον παππού και τη γιαγιά.

Ο Βασίλειος Καλτσάς με το έργο αυτό εξασφάλισε ζωντανή τη μνήμη των προγόνων στους απογόνους των Καλτσαίων. Έτσι εξεπλήρωσε το καθήκον του προς τη γενιά του. Γι’ αυτό του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια αλλά και ευχαριστήρια για την έμμεση πρόκληση και πρόσκληση προς όλους εμάς για παρόμοιο εγχείρημα. Αλήθεια μπορούμε να φανταστούμε πόσες εκπλήξεις μας περιμένουν, αν αναζητήσουμε τα χνάρια των προγόνων μας;

Το site  που μπορείτε να δείτε όλα τα νεα που αφορούν τους Καλτσαίους -Σκαλτσαίους είναι http://www.kaltsasfamily.gr/detectscreen.aspx?action=set&res=1920,1080

 

Login