Λαογραφικό μουσείο-έκθεση αντικειμένων. 12/8/2010

Στις 12 Αυγούστου 2010 και στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας, τις ώρες 8.00 - 10.00 μ.μ έγινε έκθεση λαϊκών παραδοσιακών αντικειμένων που είχαν άμεση σχέση με τη καθημερινή ζωή των γονιών μας. Τα αντικείμενα αυτά δεν ταξινομήθηκαν κατά κατηγορίες αλλά τοποθετήθηκαν πάνω σε μακρόστενα τραπέζια με τη γραπτή ένδειξη του ονόματος που τα πρόσφερε και της ποσότητας των ειδών. Έτσι προέκυψε μια ποικιλία παραδοσιακών εκθεμάτων , ήτοι:

       Γεωργικών εργαλείων (υνιά, λουριά, κοσιές, δρεπάνια, καρπολόϊ, φουκούλια, πατητήρι, κ.α), Ξυλουργικών (τριβέλι), οικιακών σκευών (καρδάρια, βούρτσα, τεντζερέδες, ταψιά, τσουκάλια κ.α), Εργαλείων επεξεργασίας (λανάρια, λουριά ξυρίσματος),     Ειδών εστίας ( σιδηροστιά, μάσια κ.α), Οργάνων για τη μέτρηση βάρους (παλάντζες , σατέρια), εργαλείωνγια το ψήσιμο και άλεσμα του καφέ, κριθαριού και ρεβιθιού (ψήστης και χειρόμυλος του καφέ), ειδών φωτισμού (λάμπες πετρελαίου), ειδών για τα ζώα (στρίφιγγες, τσουκάνια, κυπριά)οργάνων για σιδέρωμα (σίδερο), οργάνων μεταφοράς κορμών ξύλου (ρεζέδες) και διαφόρων υφαντών (ντορβάδες, δισάκια).

Τα παραδοσιακά αυτά αντικείμενα τα πρόσφεραν οι χωριανοί μας με μεγάλη ευχαρίστηση. Τα περισσότερα εκθέματα και συγκεκριμένα 27 διαφορετικά είδη μετέφερε στο χώρο του Σχολείου ο Θωμάς Γ. Δερνίκας. Επίσης πρόσφεραν άλλα είδη οι: Κων/νος Γιαννακόπουλος, Ειρήνη Κ. Ζαγκλαρά, Παπαβασίλαινα, Αμαλία Σίψα, Βασιλική χήρα Ιωάννου Αντωνίου, Γιώργος Σίψας και η Χαρίκλεια Σιόλου. Ευχαριστούμε όλους τους εκθέτες και τους συγχαίρουμε για την αυθόρμητη ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του Συλλόγου μας για τη δημιουργία λαογραφικού μουσείου στο κτίριο που δωρίθηκε για το σκοπό αυτό. Αν και τα παραδοσιακά εκθέματα δεν ήσαν πολλά εν τούτοις ήταν αρκετά για να ξυπνήσουν το παρελθόν. Όλοι οι επισκέπτες εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και επεσήμαναν την ανάγκη να μην αφήσουμε τον τοπικό μας λαϊκό πολιτισμό να χαθεί. Στην έκθεσή μας παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Σπερχειάδας κ. Αθανάσιος Μαγουλάς ο οποίος συνεχάρη το Σύλλογό μας για την έκθεση αυτή και προέτρεψε  να συνεχιστούν οι προσπάθειες τόσο για τη λειτουργία παρόμοιων εκθέσεων όσο και του Μουσείου για να τονωθεί η εθνική μας ταυτότητα η οποία αποδομείται  από το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης.

Το σχεδιασμό την εκτέλεση και την ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης είχε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Κουτσοκώστας.

 

Login