Του Γιάννη Κουτσοκώστα
Ο ποταμός Σπερχειός πηγάζει από τον Τυμφρηστό (Βελούχι) και από την Οξιά, οροσειρά που αρχίζει από τον Τυμφρηστό και φτάνει μέχρι τα Βαρδούσια, και εκβάλει στον Μαλλιακό κόλπο. Έχει μήκος 82 χιλιόμετρα και ποτίζει την ομώνυμη κοιλάδα.
Στο ρουν του δέχεται πολλούς παραποτάμους και χειμάρρους. Το όνομά του προέρχεται από το ρήμα σπέρχω που σημαίνει σπεύδω, ρέω ορμητικά. Έχει ακόμη και το όνομα Αλαμάνα, που προέρχεται από τους Αλαμανίτες. Οι Αλαμανίτες ήσαν Γερμανικά φύλα που έλαβαν μέρος στην Γ’ σταυροφορία το 1119 μ.Χ με αρχηγούς τον Αυτοκράτορα της Γερμανίας Φρειδερίκο, το Βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο και το Βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο – Αύγουστο. Όταν ο Αυτοκράτορας των Γερμανών πέθανε στη Μικρά Ασία, τα Γερμανικά φύλα δεν ακολούθησαν τους σταυροφόρους και διαλύθηκαν. Οι Αλαμανίτες όταν έφτασαν στην Ηπειρωτική Ελλάδα, την οποία και κατέστρεψαν, εγκαταστάθηκαν στην παραποτάμια περιοχή του Σπερχειού ποταμού. Έτσι από τους νέους κατοίκους της περιοχής ο ποταμός πήρε την ονομασία Αλαμάνα.
Κατά την αρχαιότητα, στην κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού κατοικούσαν οι Αινιάνες. Το 995 μ.Χ στις όχθες του ανωτέρω ποταμού ο Νικηφόρος Ουρανός συνέτριψε τους Βουλγάρους και απάλλαξε τον Ελληνικό χώρο από τις επιδρομές τους. Επίσης είναι γνωστό το γεφύρι της Αλαμάνας όπου το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος προέβαλλε γενναία αντίσταση πολεμώντας τους Τούρκους.