Επίσκεψη του Μητροπολίτη, Μάϊος 2002

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ- Μάϊος 2002

Την τελευταία φορά που επισκέφτηκε το χωριό μας Μητροπολίτης, ο Μακαριστός Δαμασκηνός, ήτανε στη γιορτή της Παναγίας- 15 Αυγούστου- προ τριακονταετίας περίπου.

Διαπιστώνοντας την καθολική επιθυμία των συγχωριανών μας να δούνε από κοντά το νέο μας Δεσπότη σχεδιάζαμε, με την ευκαιρία κάποιας γιορτής, να Τον καλέσουμε στο χωριό μας. Ο Σύλλογός μας λοιπόν πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Νικόλαο ο οποίος ανταποκρίθηκε και χοροστάτησε στη Λειτουργία του Αγίου Αθανασίου (αποκομιδή των λειψάνων του Αγίου), που εορτάζεται στις 2 Μαΐου. Υπενθυμίζουμε ότι εφέτος η ημέρα αυτή συνέπιπτε με τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα κι’ έτσι μεταφέρθηκε «κατ’ ανάθεση» να εορτασθεί στις 5 Μαΐου. Επίσης η επιλογή της ημέρας αυτής έγινε στην προσπάθειά μας να αναβιώσουμε τον πανηγυρικό χαρακτήρα της που είχε στα παλιότερα χρόνια γι’ αυτό και καλέσαμε τον Σεβασμιότατο για να δοθεί το ειδικό βάρος που απαιτείτο.

Παρ’ όλο το βεβαρημένο πρόγραμμα, με τις πολλές υποχρεώσεις των ημερών εκείνων για τον Μητροπολίτη μας, προτίμησε να επισκεφτεί το μικρό μας χωριό με τους λίγους κατοίκους και τους άσημους ψαλτάδες για να στείλει με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα ότι η κεφαλή της Εκκλησίας σκύβει και βλέπει με την ίδια αγάπη όλο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα και στο χωριό και στην πόλη, και στη μικρή και στη μεγάλη ενορία.   Ευλόγησε το νέο μας κτίριο πολλαπλών χρήσεων, συνέφαγε μαζί μας, τσουγκρίσαμε κόκκινα αυγά και μας μίλησε για πολλά και επίκαιρα πράγματα. Κάποια στιγμή εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί το Μοναστήρι της Παναγίας Ρούστιανης. Παρ’ ότι ο δρόμος ήταν κακός, με πέτρες και λακκούβες, ο Δεσπότης επέμενε και μπροστά αυτός με το τζιπ του Βασίλη Μπούρα και πίσω πέντε –έξη αγροτικά και Ι.Χ φτάσαμε στο Μοναστήρι.

Μας αιφνιδίασε ευχάριστα η αυστηρή επισήμανση του Δεσπότη ότι δεν πρέπει να αλλοιώνουμε τη μορφή των μνημείων και τέτοιο μνημείο είναι το Μοναστήρι. Τα στασίδια, το Δεσποτικό, τα ψαλτήρια θα ήταν καλύτερα αν έμεναν τα παλιά τα οποία ήθελαν λίγη συντήρηση, έτσι απλά και όμορφα, χωρίς να δαπανηθούν χρήματα.

Το μεγαλείο των Ναών δεν εξαρτάται από την πολυτέλεια, τουναντίον, η πολυτέλεια προκαλεί και τελικά δημιουργεί αποστροφή, ενώ η απλότητα ελκύει. Τρανή απόδειξη η απλότητα του Ιησού.  

Εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά και το πράσινο της περιοχής και μας είπε ότι θα εξετάσει την δυνατότητα να γίνουν κατασκηνώσεις της Εκκλησίας.

Η εικόνα της επιστροφής, μέχρι το ποτάμι, ήτανε εξαιρετικής ωραιότητας. Κατεβαίνοντας το δρόμο με τα πόδια στην καταπράσινη πλαγιά, μπροστά ο Δεσπότης με τον Παπαγιώργη και πίσω εμείς, δίναμε μια πολύ όμορφη, ζωντανή και απολαυστική εικόνα. Και η συζήτηση μαζί Του μας έκανε πλουσιότερους. Κρατάμε την εικόνα αυτή και τα λόγια Του σα φυλαχτό και δεόμεθα στον Κύριο όπως χαρίζει στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας υγεία και μακροημέρευση.

Ο Σύλλογός μας θα έχει επαφή με το Σεβασμιότατο και τις υπηρεσίες της Μητρόπολης για :

  • Έκδοση βιβλίου με την ιστορία του Μοναστηρίου της Παναγίας της Ρούστιανης
  • Αξιοποίηση και αναβάθμιση της περιοχής με δημιουργία κατασκηνώσεων
 

Login