8 Σεπτεμβρίου 2014 στο Μοναστήρι της Ρούστιανης

«Η Γέννησίς σου, Θεοτόκε, χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη. Εκ σου γαρ ανέτειλεν ο ήλιος της δικαιοσύνης, Χριστός ο Θεός ημών».

Κι ακριβώς το γεγονός αυτό, δηλαδή η σύνδεση της Γέννησης της Παναγίας με τον Ιησού Χριστό, είναι εκείνο που κατεξοχήν εξαγγέλλει η εορτή.

 

Ένα γεγονός το οποίο τιμάται με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια από τους ορθοδόξους χριστιανούς στις 8 Σεπτεμβρίου.

Το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας της Ρούστιανης πάντα ήταν πόλος έλξης για τους πιστούς που συνέρρεαν από την ευρύτερη περιοχή την ημέρα αυτή για να προσκυνήσουν και με την ευκαιρία να ανταμώσουν με φίλους και συγγενείς. Η προσέλευση και αποχώρηση γινόταν με τα πόδια για τους περισσότερους. Τα άλογα και τα γαϊδούρια χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ηλικιωμένων , μικρών παιδιών και των τροφίμων. Για τραπέζι αρκούσαν λίγα μέτρα γης, σε σκιερό τόπο, ένα πανί για στρώσιμο (μαντανία, χράμι )και οι συνδαιτυμόνες γύρω γύρω καθισμένοι οκλαδόν ή στην καλύτερη περίπτωση σε μια κοτρώνα! Αυτά συνέβαιναν μέχρι πριν μια εικοσαετία ή και λίγο παραπάνω. Τώρα που ο δρόμος έχει τσιμεντοστρωθεί διευκολύνονται οι επισκέπτες να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους και να επισκέπτονται το μοναστήρι όποτε δήποτε και κυρίως στις 8 Σεπτεμβρίου.

Την οργάνωση και το συντονισμό της γιορτής είχε ο νεοσυσταθείς θρησκευτικός Σύλλογος φίλων του ιστορικού Μοναστηριού Παναγίας της Ρούστιανης, ο οποίος συστήθηκε σε σώμα στις 18 Αυγούστου 2014. Πρόεδρος εξελέγη ο Χαράλαμπος Αντωνίου, αντιπρόεδρος η Ελένη Β. Αντωνίου, Γραμματέας η Μαρία Ν. Σιόλου, Ταμίας η Παναγιώτα Σπυράκη και μέλος ο Αποστόλης Γ. Δερνίκας.

Ακολουθούν, μια συνοπτική παρουσίαση της γιορτής από τον Πρόεδρο του θρησκευτικού Συλλόγου Χαράλαμπο Αντωνίου και ένα κείμενο με αναμνήσεις και εντυπώσεις από τη συγχωριανή μας και μέλος του Συλλόγου Καναλιωτών Ντίνα Γ. Σίψα-Καλοπήτα.

Οι φωτογραφίες είναι από το φίλο επισκέπτη-προσκυνητή και Δημοτικό Σύμβουλο Γιάννη Κατσίκα.

Κώστας Κωστούλας

Αγαπητοί φίλοι και φίλες γεια σας

Με τη βοήθεια της Παναγίας γιορτάσαμε και φέτος τη γέννησή Της στο Μοναστήρι μας. Ο κόσμος που προσήλθε ήταν αρκετός παρ’ ότι ήταν εργάσιμη ημέρα. Παρέμειναν για φαγητό περί τα 550 άτομα τα οποία είχαν πλήρη τακτοποίηση σε τραπεζοκαθίσματα.

Τη λειτουργία τέλεσαν οι ιερείς Παπαγιώργης Δερνίκας και Παπασπύρος Τσιόκας από τα Κανάλια, Παπαγιώργης Κουρέλης από τη Λευκάδα, Παπαγιάννης Σουφλερός από Πίτσι- Γαρδίκι- Παλαιοχώρι και οι Αρχιμανδρίτες Φτέρης και Κλωνίου.

Υπήρχε ζωντανή ορχήστρα την οποία αποτελούσαν οι: Κλαρίνο, Κραβαρίτης Γιώργος – κιθάρα, Βέλλιος Κώστας - μπουζούκι, Πατρώνας Σάκης –αρμόνιο, Φέκας Χρήστος. Δημοτικά τραγούδια τραγούδησε ο Πάνος Γεωργίου και λαϊκά ο Γιώργος και ο Θωμάς Δερνίκας.

Όμορφους παραδοσιακούς χορούς χόρεψαν ο Σύλλογος γυναικών Μακρακώμης, το χορευτικό νεολαίας Λευκάδας και το χορευτικό συγκρότημα Βίτωλης.

Τις ανάγκες σε ψητό κάλυψε στο μεγαλύτερο μέρος ο Κώστας Μανίτας από τη Σπερχειάδα και πολλοί συγχωριανοί που έψησαν τα δικά τους αρνιά.

Η εξυπηρέτηση των επισκεπτών στο κυλικείο έγινε από εθελοντές συγχωριανούς. Ο Γιάννης Κουτσοκώστας, όπως και πέρυσι, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων και οι: Θανάσης Γιαννόπουλος, τ. Υπουργός, -Δημήτρης Μπριάνης , βουλευτής- Θανάσης Καραγκούνης , Αντιδήμαρχος-οι Δημοτικού σύμβουλοι Γιάννης Κατσίκας, Κώστας Μπίτος, Βασίλης Μπότσης, Πάνος Κοντογεώργος.

Το Δ.Σ του Συλλόγου ευχαριστεί όλους τους επισκέπτες –προσκυνητές, τους ιερείς, τους εθελοντές, τα χορευτικά συγκροτήματα Λευκάδας, Μακρακώμης και Βίτωλης και όλους όσους βοήθησαν για την επιτυχή ολοκλήρωση της σημερινής γιορτής. Εύχεται η Παναγία να τους βοηθάει πάντα και να παρέχει υγεία σε αυτούς και τις οικογένειές στους.

Εκ μέρους του Δ.Σ

Χαράλαμπος Αντωνίου

Φέτος παρ’ ότι ήταν Δευτέρα ήρθαν πάρα πολλοί άνθρωποι. Ο καιρός ήταν υπέροχος ειδικά το πρωϊ που περπάτησα από το χωριό μέχρι το μοναστήρι.

Τελέστηκε λειτουργία από τους ιερείς Παπαγιώργη Δερνίκα και Παπασπύρο Τσιόκα (Κανάλια), και απο ιερείς άλλων ενοριών

Η αρτοκλασία στο τέλος της λειτουργίας και τα καθιερωμένα λουκούμια έδωσαν την παραδοσιακή νότα της γιορτής.

Τα παραδοσιακά συγκροτήματα που χόρεψαν κατόπιν, πήραν-όχι άδικα-το θερμό χειροκρότημα όλων. Χορευτές από τη Μακρακώμη, τη Βίτωλη και τη Λευκάδα έκαναν την αρχή στο γλέντι που ακολούθησε.

Ήταν συγκινητικό να βλέπεις ανθρώπους απ’ όλα τα χωριά, Λευκάδα, Γαρδίκι, Παλαιοχώρι, Πουγκάκια, Φτέρη, Κουτσούφλιανη, Πίτσι κ.α, μικρούς και μεγάλους νύφες και γαμπρούς να συνθέτουν το πλήθος των πιστών –επισκεπτών που κατέκλυσαν το μοναστήρι.

Επίσημοι και άλλοι καλεσμένοι ήταν οι άνθρωποι που με τις λέξεις Χρόνια Πολλά ζέσταιναν την ατμόσφαιρα. Υπήρχε αρκετό ψητό, ποτά, αναψυκτικά, καφέδες όπως επίσης και η καθιερωμένη φροντίδα της κάθε νοικοκυράς να ‘χει μαζί της για το τραπέζι πίτες και άλλα εδέσματα τα οποία όλοι δοκίμαζαν, τσούγκριζαν τα ποτήρια τους και στο τέλος ακολουθούσε το γλυκό!

Δεν ξέρω αν το αισθάνονται όλοι οι άνθρωποι αυτό αλλά είτε υπάρχει το πανηγύρι είτε όχι , ο τόπος αυτός ασκεί μια γοητεία και κυρίως για τους Καναλιώτες που είχαν την τύχη να έχουν τις ρίζες τους, τους προγόνους τους εκεί κοντά, πάνω ,κάτω, δίπλα στο μοναστήρι.

Να ‘μαστε καλά , και του χρόνου!!

Ντίνα Σίψα-Καλοπήτα

...Rapid Gallery Loading...

 

 

 

 

Login