Παπαδοκαυγάς στον Αϊ - Λιά

ΠΑΠΑΔΟΚΑΥΓΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΪ ΛΙΑ

Και οι παπάδες , λειτουργοί του Υψίστου, κουβαλούν το ανθρώπινο σαρκίο με όλες τις αδυναμίες. Μόνο η χάρη του Θεού είναι αρκετή να οδηγεί τους Ιερουργούς σε σκέψεις και πράξεις σύμφωνα με το θέλημά Του, όταν αφήνουν τη ζωή τους στην κρίση Του.

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1930. Οι καιροί ήταν δύσκολοι, τη μπομπότα την είχαν χορτάσει. Στη γιορτή του Αϊ Λιά στο Παλαιοχώρι οι προσκυνητές πήγαν πολλά σταρένια πρόσφορα. Έτσι οι παπάδες μπήκαν σε μεγάλο πειρασμό. Άρχισαν να σκέφτονται τα πρόσφορα που θα έπαιρναν και όχι την ευλογία του Θεού που παρέχεται στους πιστούς με αυτά λέγοντας την εκκλησιαστική φράση «ευλογία Κυρίου και έλεος έλθοι εφ’ υμάς…» Έτσι η χάρη του Θεού απομακρύνθηκε από τους παπάδες και ο σατανάς έκανε το θαύμα του!

Πρωταγωνιστής του επεισοδίου φαίνεται ο Παπαγιώργης από το Γαρδίκι ο οποίος ήταν Αρχιερατικός επίτροπος και λόγω της θέσης του απαίτησε να γεμίσει πρώτα το δικό του το δισάκι. Αντέδρασαν οι άλλοι οι παπάδες μεταξύ των οποίων ήταν και ο Παπακώστας από τα Κανάλια και το κακό δεν άργησε. Ο θυμόσοφος λαϊκός ποιητής από τα Πουγκάκια Κώστας Δανιήλ – Μάντζαρης απαθανάτισε τη σκηνή αυτή του πανηγυριού με το δικό του τρόπο. Το ποίημα αυτό- σάτιρα μου το παραχώρησε με ευγένεια και προθυμία ο Κώστας Παπαναγιώτου από το Παλαιοχώρι. Τον ευχαριστώ πολύ

Στον Αϊ Λιά λειτούργαγαν πέντε έξι επτά παπάδες

Και πάνω στην απόλυση π’ αρχίζει το νταούλι

Για τα ψωμιά τσακώθηκαν και γίναν μασκαράδες.

Ο Παπαγιώργης άρχισε να στρίβει το μουστάκι

Τους συναδέλφους έβριζε φωνάζοντας δυνατά

Μη κουνηθούνε δίχως καλά να γεμισθεί το κόκκινο δισάκι

Ο Παπαλιακατάς απ’ την οξιά και ο άλλος απ’ τα Κανάλια

Τα καλυμμαύκια βγάλανε κι αρπάξαν τα μανάλια.

Όλος ο κόσμος έτρεξε να πιάσει τους παπάδες

Ο Παπαγιώργης θύμωσε τους φούσκωσε κατσάδες

Ο δαίμονας επέτυχε μεγάλη επιτυχία

Επτά παπάδες έδεσε με όλα τους τα πετραχήλια!

Επιμέλεια Γιάννη Κουτσοκώστα

 

Login