Καναλιώτες μετανάστες στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τα απογραφικά στοιχεία, στην πρώτη δεκαετία του 20ου μ.Χ αιώνα ζούσαν στα Κανάλια περίπου 500 άτομα τα οποία απασχολούνταν στον πρωτογενή τομέα (γεωργία-κτηνοτροφία.

Η απορία έκανε πολλούς νέους να αναζητήσουν εργασία και αλλού. Στο εσωτερικό της χώρας δεν υπήρχαν κίνητρα για εσωτερική μετανάστευση. Στην Αμερική η βιομηχανική ανάπτυξη χρόνο με το χρόνο αυξανόταν και ζητούσε εργατικά χέρια. Έτσι άρχισε ένα μεταναστευτικό κύμα μεταναστών από την Ελλάδα προς τη Αμερική και ιδίως προς τις χώρες της Βόρειας Αμερικής, ΗΠΑ και Καναδά. Η είδηση αυτή έδωσε λύση στην αναζήτηση εργασίας σε πολλούς Καναλιώτες οι οποίοι μετανάστευσαν στην Αμερική πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους και μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία μετανάστευσης για κάθε ένα Καναλιώτη μετανάστη. Στους πρώτους μετανάστες στην Αμερική συγκαταλέγονται οι:

Σιόλος Γεώργιος του Ευαγγέλου, τα αδέλφια Νικόλαος και Δημήτριος ΚούνιδαςΜπούρας Αθανάσιος του Νικολάου, Χριστόπουλος Παναγιώτης του Σπυρίδωνα, Αλεξίου Ιωάννης, τα αδέλφια Απόστολος και Γεώργιος Αντωνίου του Ιωάννου, Κούκιος Τριαντάφυλλος του Νικολάου και Αντωνίου Μιχαήλ του Αθανασίου. Πολλοί απ’ αυτούς είτε λόγω δυσκολιών είτε λόγω εθελοντικής τους συμμετοχής στους Βαλκανικούς πολέμους επέστρεψαν στην Ελλάδα. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ανοίγουν τα φτερά τους για την Αμερική και άλλοι Καναλιώτες όπως οι:

Γκλάβας Δημήτριος του Ιωάννη, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα το 1937 , παντρεύτηκε την Καναλιώτισσα Ειρήνη Γεωργίου Κουτσοκώστα και επιστρέψανε μαζί στην Αμερική, Μπούρας Παναγιώτης του Γεωργίου και Πιτσογιάννης Ηλίας του Σωτηρίου από το Πίτσι. Η αλήθεια είναι ότι οι Καναλιώτες ως μετανάστες στην Αμερική είχαν ν’ αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα και πολλοί απ’ αυτούς πρόκοψαν. Ο Δημήτριος Γκλάβας του Ιωάννη , κατά τη μαρτυρία του Παπαγιώργη, διέθεσε αρκετά χρήματα για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου. Επίσης ο Παναγιώτης Χριστόπουλος του Σπυρίδωνα βοήθησε σε πολλά έργα το εκκλησιαστικό συμβούλιο του χωριού μας και ιδίως στην αγιογράφηση των ναών του Αγίου Αθανασίου και της Γεννήσεως της Θεοτόκου στο μοναστήρι της Ρούστιανης.

Πηγή πληροφοριών:   Παπαγιώργης Δερνίκας

Απόστολος Δημητρίου Αντωνίου

Κων/νος Ευαγγέλου Πιλάτος

 Γιάννης Κ. Κουτσοκώστας

Login