Ελιές βρώσιμες, επιτραπέζιες , σε πλαστικό μπουκάλι:
του Γιώργου Κυριάκη
Παίρνουμε ελιές καλαμών ή χονδροελιές που δεν έχουν προσβληθεί από μύκητες ή έντομα και τις βάζουμε σε κρύο νερό για δυο μέρες περίπου.
Μέσα σε πλαστικό μπουκάλι, ιδίως από cocacola που είναι αντοχής, βάζουμε:
Δύο κουταλιές της σούπας κομματάκια από:
- Ρίγανη
- Θυμάρι
- Δενδρολίβανο ή όποιο αρωματικό φυτό μας αρέσει.
- ένα φλυντζάνι του καφέ ξύδι
- ένα φλυντζάνι του καφέ λάδι
Βάζουμε τις ελιές μια μια μέσα στο μπουκάλι μέχρι να φτάσουν τρία δάχτυλα κάτω απ’ το λαιμό του μπουκαλιού.
Φτιάχνουμε άλμη 8% , δηλ. σ’ ένα κιλό νερό βάζουμε 80 γρ. αλάτι χονδρό. Προσθέτουμε στο μπουκάλι την άλμη-πρέπει να είναι κρύα- μέχρι εκεί που αρχίζει ο λαιμός του μπουκαλιού. Η άλμη να σκεπάζει τις ελιές και να υπάρχει ένα κενό με αέρα στο μπουκάλι για συστολή-διαστολή.
Κλείνουμε το μπουκάλι με το πώμα αεροστεγώς και το τοποθετούμε στο υπόγειο , μακριά από ζέστη και το φως του ήλιου. Σ’ ένα μήνα περίπου , αν ο πάτος του μπουκαλιού γίνει σφαιρικός και πέσει το μπουκάλι δίπλα , το ξεβιδώνουμε λίγο να φύγει ο πιεσμένος αέρας και το ξανακλείνουμε.
Σε 3-4 μήνες οι ελιές είναι έτοιμες. Ανοίγουμε το μπουκάλι, παίρνουμε τις ελιές και τις βάζουμε σε βάζο με παρθένο λάδι, έτοιμες για φάγωμα. Διατηρούνται μέχρι και 5 χρόνια