Υπάρχει ένα ερώτημα που τίθεται από μέρους του δήμου και φαίνεται εύλογο. Την ευθύνη αποκατάστασης του τοιχίου αντιστήριξης που έπεσε και του υπόλοιπου τμήματος που-όπως φαίνεται- είναι έτοιμο να πέσει ποιος την έχει; Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που βρίσκονται πάνω από το τοιχίο (Αντωνίου Βαγγέλης Κων/νου) ή ο δήμος;
Ας θυμηθούμε την ιστορία κατασκευής των τοιχίων αντιστήριξης που έγιναν στο χωριό μας πριν αρκετά χρόνια. Στα Κανάλια δεν υπήρχε δρόμος όπως τον γνωρίζουμε τώρα, στον οποίο να κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Υπήρχε ένα στενό δρομάκι από το οποίο γίνονταν οι μεταφορές προϊόντων με ζώα κυρίως. Αν δεν κάνω λάθος , τέλος της δεκαετίας του 1960 πάρθηκε η απόφαση να γίνει διαπλάτυνση του δρόμου για να μπορούν να περνάνε αυτοκίνητα. Στο συγκεκριμένο σημείο η διάνοιξη υποχρεωτικά έπρεπε να γίνει από την επάνω πλευρά διότι από την κάτω υπήρχε -και υπάρχει- το σπίτι του Ζαρνογιώργου. Στην ανησυχία του Κωτσιάκη ότι κινδύνευε το σπίτι του γιατί γινόταν μεγάλη τομή στο έδαφος η κοινότητα ανέλαβε την ευθύνη να κατασκευάσει τοιχίο αντιστήριξης το οποίο και έκανε, με μπετόν μέχρι ενός ύψους και από εκεί και πάνω με πέτρες. Αυτά είναι γνωστά σε όλους μας.
Τώρα τί γίνεται; Υπάρχει πρόβλημα, ένα μέρος του τοιχίου έπεσε και το υπόλοιπο είναι έτοιμο να πέσει, ειδικά αν έχουμε βροχές και χιόνια. Με συνέπεια να κλείσει ο δρόμος, στην καλύτερη περίπτωση η να σκοτωθεί κάποιος στη χειρότερη. Ας υποθέσουμε ότι οφείλει να κάνει το τοιχίο ο δημότης και αυτός αρνείται είτε λέγοντας πως δεν έχει τα χρήματα γι αυτό είτε αρνούμενος την υποχρέωση. Τι γίνεται λοιπόν; Χωρίς καμία αμφιβολία ο δήμος πρέπει να αποκαταστήσει τον τοίχο και αν θεωρεί ότι η υποχρέωση για την κατασκευή του ανήκει σε κατοίκους να κοστολογήσει το έργο και να το καταλογίσει σε αυτούς μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Και αυτό έπρεπε να γίνει από πέρυσι το καλοκαίρι. Ας βοηθήσει ο Θεός να μην έχουμε τώρα το χειμώνα άσχημες εξελίξεις.
Για να δείτε το βίντεο κάντε κλικ εδώ