Κανάλια, μικρό χωριό κι ευλογημένο.23/3/2009

Κανάλια, μικρό χωριό κι ευλογημένο.23/3/2009

Είχαμε την τύχη τα τελευταία χρόνια να έχουν την μόνιμη κατοικία τους στο χωριό μας 4 ιερείς. Παπασταύρος , Παπαβασίλης, Παπαγιώργης και Παπασπύρος.

Απ’ όσο ξέρω ποτέ δεν έτυχε τόσοι πολλοί εκπρόσωποι του Θεού να έχουν την ίδια εποχή τη μόνιμη κατοικία τους στο ίδιο χωριό, μικρό ή μεγάλο.

Ψάλτες; ουκ’ ολίγοι , ας μην τους αναφέρουμε.

Σήμερα , αν και έχουν συνταξιοδοτηθεί, καλύπτουν ο μεν Παπαγιώργης τις ανάγκες των Καναλίων ο δε Παπασπύρος (ως διαθέτων όχημα)τις ανάγκες όμορων ενοριών.

Ο νεότερος των ψαλτών Κώστας Γιαννακόπουλος, μαθητεύσας επαξίως δίπλα στον Χρήστο Σιόλο ψάλλει και εκτός έδρας βοηθώντας τον Παπασπύρο όταν οι ανάγκες το επιβάλλουν.

Ο Γιώργος Αγγέλης καλύπτει μονίμως τις ανάγκες της ενορίας Λευκάδος.

Πώς να μην είμαστε λοιπόν ευλογημένοι;

Θα μου πείτε, καλά βρε ευλογημένε (εγώ είμαι αυτός), και γιατί κατά καιρούς συμπεριφερόμαστε σαν δαιμονισμένοι; Ενώ θα ‘πρεπε να κυριαρχεί η λογική η κατανόηση και η αγάπη μεταξύ μας (λίγο πολύ είμαστε όλοι συγγενείς), γιατί αυτά τα πράγματα είναι αγαθά εν’ ανεπαρκεία;

Γιατί να μη συνεννοούμαστε με τους διπλανούς μας όταν πρόκειται να κάνουμε μια δουλειά η οποία τους επηρεάζει και τους αφορά ώστε να γίνει όμορφη και καλή και να τη χαιρόμαστε όλοι;

Γιατί να λείπει ο καλός ο λόγος, γιατί να περισσεύει η υποκρισία;

Τι τους έπιασε κάποιους φίλους (έτσι τους λέω εγώ γιατί έτσι πρέπει να’ ναι κι’ αν δεν το νοιώθουν δικό τους το πρόβλημα) και τα’ χουν βάλει με το Σύλλογο ο οποίος έγινε πλέον θεσμός και προσφέρει στο χωριό μας πάρα πολλά, όπως αναλυτικότερα αναφερόμαστε παρακάτω;

Κι’ ενώ συμβαίνουν όλα αυτά που μας στενοχωρούν και μας θλίβουν την ίδια στιγμή βλέπουμε άλλες εικόνες που μας ανοίγουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας και μας επιτρέπουν να χαμογελάμε.

 • Δημιουργήθηκε ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών-συγχωριανών μας με σκοπό τη λύση προβλημάτων της Μονής Ρούστιανης και την ανάδειξη της ομορφιάς και της ιστορίας του χώρου. Στα πλαίσια αυτά:
 1. Τσιμεντοστρώθηκαν οι δύο πρώτες απότομες στροφές για την άνοδο προς τη Μονή από το Ρουστιανίτη.
 2. Τοποθετήθηκε ένα επαγγελματικό ψυγείο στην αίθουσα αναψυχής της Μονής για να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των επισκεπτών –προσκυνητών τόσο κατά τη 8ηΣεπτεμβρίου όσο και σε άλλες περιπτώσεις εορτών.
 3. Θα μεταφερθεί επαρκής ποσότητα από πλάκες Καρύστου για το στρώσιμο του προαύλιου χώρου
 4. Έγινε δωρεά των Αφων Ακρίδα τεντόπανου το οποίο δόθηκε για κόψιμο και τοποθέτηση κρίκων ώστε το καλοκαίρι να μας προστατεύει από ήλιο και βροχή.
 5. Θα γίνει δενδροφύτευση κατάλληλων για το χώρο δενδρυλλίων με επίβλεψη γεωπόνου
 6. Ολοκληρώνεται η υδροδότηση με άφθονο νερό από τα Σιψέϊκα

Με την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε ότι συνεχίζεται η αγιογράφηση της Μονής. Όποιοι ενδιαφέρονται ας επικοινωνήσουν με μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

 • Ο Σύλλογος προσπαθεί από τη δική του πλευρά, με τα λίγα οικονομικά μέσα που διαθέτει
 •    να κάνει κάποια μικροέργα
 •    να κάνει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που όλοι ξέρουμε πόσο βοηθάνε το χωριό μας δημιουργώντας ενδιαφέρον και επιθυμία επίσκεψης στο χωριό μας των παιδιών μας και των εγγονών μας
 • να προχωρήσει στην επανέκδοση της εφημερίδας με σκοπό την ενημέρωση των απανταχού Καναλιωτών την ανάδειξη των προβλημάτων και τη συνδρομή για τη λύση τους
 •    να βοηθήσει γενικά για τη σύσφιξη των σχέσεων όλων των συγχωριανών

Θα μπορούσε κανείς να γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο για όλα αυτά. Σταματάω εδώ ευχόμενος το πνεύμα των ημερών, η ανάσταση του Κυρίου να μας φωτίσει να δούμε τα πράγματα με αγάπη, κατανόηση και διάθεση συγχώρεσης.  

Κώστας Κωστούλας