ΤΟ ΚΑΝΑΛΙΟΡΕΜΑ

Του Γιάννη Κουτσοκώστα

Μέχρι τα μέσα του 19ου μ.Χ αιώνα το Καναλιόρεμα ήταν ένα μικρό ρυάκι, ένα χαντάκι, που ξεκινούσε από την κορυφή των Αγίων Θεοδώρων και έφτανε στο Ρουστιανίτη. Σ’ αυτό έρρεαν τα νερά από τις πηγές, τις βροχές και τα χιόνια, έως ότου ένας συγχωριανός μας, κατά τις μαρτυρίες επώνυμων ο πατέρας του  Γληγοροκώστα (Γρηγόριος Σίψας), βόσκοντας τα αιγοπρόβατά του στην περιοχή ΚριθαράκιαΆγιοι Θεόδωροι άναψε φωτιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή κριθαράκια ήταν και καλλιεργήσιμη και βοσκότοπος. Έσπερναν κριθάρι και γι’ αυτό η περιοχή έλαβε το όνομα Κριθαράκια. Η φωτιά μεταδόθηκε στους θάμνους και στο δασώδες μέρος που αποτελείταν από κέδρους και έλατα με αποτέλεσμα η ανωτέρω περιοχή να αποτεφρωθεί. Η οδυνηρή συνέπεια του εμπρησμού ήταν η κατολίσθηση του εδάφους δεδομένου ότι το έδαφος ήταν επικλινές και χωματώδες. Με τις πρώτες βροχές άρχισαν οι κατολισθήσεις. Το Καναλιόρεμα για πολλά χρόνια έγινε ένας ορμητικός χείμαρρος, κατέβαζε μεγάλες ποσότητες λάσπης και ογκόλιθους με αποτέλεσμα να καταπλακώσει μεγάλη έκταση καλλιεργήσιμης γης και να δυσκολεύει την επικοινωνία τόσο των κατοίκων των δυο οικισμών Άνω και Κάτω Καναλίων όσο και των διερχομένων από τα αγειτονικά χωριά (Γαρδίκι, Παλαιοχώρι, Πουγκάκια).Οι κατολισθήσεις άρχιζαν το Φθινόπωρο και σταματούσαν την Άνοιξη για πάρα πολλά χρόνια, από τον χρόνο τουτ εμπρησμού μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950 με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα επικληνές κοίλωμα και οι λάσπες , οι πέτρες και τα ξεριζωμένα δένδρα να κυλούν ορμητικά και επικίνδυνα σκεπάζοντας την παραγωγική περιοχή του χωριού μας το Βαθυλάκωμα.

Για 30 περίπου χρόνια, από το 1950-1980 το Δασαρχείο Σπερχειάδας στην περιοχή Κριθαράκια και Άγιος Θεόδωρος έκανε πολλά αποστραγγευτικά και αντιπλημυρικά έργα, πεζούλια κ.α. και συστηματική αναδάσωση με δενδρύλλια πεύκης και ακακιών με αποτέλεσμα σήμερα η κατολίσθηση να είναι περιορισμένη και ελεγχόμενη. Επειδή ο ορμητικός χείμαρρος εμπόδιζε την επαρχιακή συγκοινωνία, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο, με κρατική δαπάνη  έγινε μια μεγάλη γέφυρα από τους εργολάβους Δημοσίων έργων Αδελφούς Δημοσθένη και Λεωνίδα Καλτσά κατά τα έτη 1960-1961.

Το Καναλιόρεμα με τις κατολισθήσεις δημιούργησε στην περιοχή Βαθυλάκκωμα ένα πλάτωμα το οποίο σήμερα είναι κατάφυτο από αυτοφυή πλατάνια. Έγινε ενας εξαιρετικός πλατανόλογγος ο  οποίος προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση Ένα μέρος αυτής της περιοχής η τοπική αυτοδιοίκηση επέλεξε να χρησιμοποιηθεί ως γήπεδο.