του Γιάννη Κουτσοκώστα
(Λέγεται για περιπτώσεις που οι υπεύθυνοι λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις)
Στις 10 Οκτωβρίου 1862 ξέσπασε επανάσταση του Ελληνικού λαού εναντίον του βασιλιά Όθωνα η οποία κατέληξε στην έξωσή του από την Ελλάδα.
Στις 18 Μαρτίου 1863 η εν Αθήναις Β’ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων αναγορεύει παμψηφεί τον Πρίγκιπα της Δανίας Γουλιέλμον Φερδινάνδον Αδόλφον Γεώργιον (1845-1913) συνταγματικό βασιλέα των Ελλήνων με το όνομα Γεώργιος Α’ Βασιλεύς των Ελλήνων, ο οποίος βασίλευσε μέχρι τις 5 Μαρτίου 1913. Στο κτήμα του Τατοϊου βρίσκονται τα θερινά ανάκτορα της πρώτης βασιλικής οικογένειας τα οποία άρχισαν να κτίζονται από το 1872 όταν ο Γεώργιος ο Α’ αγόρασε ένα τμήμα του κτήματος. Το Τατόϊ ήταν προσωπικό δημιούργημα του Γεωργίου που το σχεδίασε ως ένα κτήμα αναψυχής μέσα στο δάσος. Εκτός από τα θερινά ανάκτορα υπήρχαν και άλλα κτήρια για το υπηρετικό προσωπικό και τη φρουρά του και δυο ναοί. Στη φρουρά του Βασιλιά Γεωργίου του Α’ για αρκετό χρονικό διάστημα υπηρέτησε ως χωροφύλακας ο Κων/νος Τσεκούρας (1856-1943) από τα Πουγκάκια ο οποίος μετά την αφυπηρέτησή του ακολούθησε το ιερατικό στάδιο και τοποθετήθηκε ως ιερέας στην ενορία του Αγίου Αθανασίου Καναλίων. Ήταν ο πρώτος μόνιμος ιερέας του χωριού μας
Κατά τις μεταμεσημβρινές ώρες μιας καλοκαιριάτικης μέρας ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α’ απολάμβανε περπατώντας τα αγαθά του δάσους στα θερινά ανάκτορα στο Τατόϊ , ενώ η φρουρά του παρείχε προστασία. Είχαν πλησιάσει στο δρόμο που βρισκόταν στη βόρεια πλευρά του κτήματος και συνέδεε τα Κιούρκα (Αφίδνες) με το Μενίδι (Αχαρνές). Τότε ένας Ιερέας με το αντερί του στον ένα ώμο και στον άλλον τον ντορβά του περνούσε απ’ εκεί.
Μόλις τον αντίκρισε ο Βασιλιάς από μακριά του είπε:
-Πότε θα κάνουμε λειτουργία;
Ο παπάς καταπονημένος από την πεζοπορία και λουσμένος από τον ιδρώτα μη γνωρίζοντας την ιδιότητα του ανθρώπου που τον ρωτούσε νευριασμένα του απάντησε:
-Όποτε μ’ καπνίσ’ . (όποτε μου καπνίσει)
Η στιχομυθία ανάμεσα στα δυο πρόσωπα ήταν σύντομη. Ο Βασιλιάς δεν κατάλαβε τίποτα απ’ όσα άκουσε και ζήτησε από τους συνοδούς φρουρούς να του εξηγήσουν τι είπε ο παπάς. Τότε ο Κων/νος Τσεκούρας που ήταν στη φρουρά του Βασιλιά Γεωργίου και οι άλλοι σωματοφύλακες βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Έβλεπαν την αντιπαράθεση δυο εξουσιών με απρόβλεπτες εξελίξεις. Όμως πρυτάνευσε η σωφροσύνη. Εξήγησε ο Κων/νος Τσεκούρας στο Βασιλιά την απάντηση του παπά ως εξής:
«Για να γίνει η λειτουργία πρέπει να γίνουν πρώτα τα πρόσφορα, ν’ ανάψει ο φούρνος για να ψηθούν , οπότε θα βγει καπνός και όταν καπνίσει ο φούρνος θα γίνει και η θεία λειτουργία».
Ο Βασιλιάς πείστηκε και έδωσε εντολή για τα περαιτέρω. Έτσι οι φρουροί του Βασιλιά που τον προστάτευαν έγιναν συγχρόνως και προστάτες του παπά.
Είχαν γνώση οι φύλακες.
Πηγή πληροφοριών: Δημήτριος Κων. Τσεκούρας, υιός του Κων/νου Τσεκούρα